- osolená vepřová žebra 2 kg
Marináda
- olej 100 ml
- sojová omáčka 5 lžíce
- med 3 lžíce
- koření na žebra 1 dávka
- libeček 1 hrst
Příloha
- brambory 1 kg
- sůl 1 špetka
- mletý pepř 1 špetka
- pažitka 1 hrst
- nastrouhaný sýr 100 g
- anglická slanina 50 g
Salát
- čerstvá zelenina
- olivový olej 2 lžíce
- ocet 2 lžíce
- sůl 1 špetka
- pepř 1 špetka
Omáčka na brambory
- zakysaná smetana 1 kelímek
- cukr 1 lžička
- česnek (dle chuti)
Žebra osolíme, vložíme do marinády a necháme 24 hodin marinovat. Upečeme v troubě doměkka, podle potřeby při pečení podlijeme vodou.
Pečlivě umyté syrové brambory vydlabeme, osolíme, naplníme nastrouhaným sýrem s kořením a pažitkou, zabalíme do alobalu a dáme zapéct do trouby.
Před podáváním přidáme osmažené plátky anglické slaniny.
Z čerstvé zeleniny – rajčata, papriky, okurka, kukuřice, listové saláty apod. si uděláme míchaný zeleninový salát s olejovo-octovou zálivkou. K jídlu dále podáváme s česnekem a solí ochucenou zakysanou smetanu – na brambory, k masu i do salátu, jak má kdo rád.
Zdroj: Čuníkovo valašské žebro a zemáček z trůby, míchanica ze zeleninky, kysanka; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/cunikovo-valasske-zebro [On-line 25.2.2012]
Poslední tip, trik či komentář