Vařené žebro
Potřebujeme:
- 1,5 kg hovězího žebra s kostí,
- 2 mrkve,
- 1 cibuli,
- 1 petržel,
- 1/4 celeru,
- 1/2 česneku,
- 4 ks nového koření,
- 10 ks celého pepře,
- 2 bobkové listy,
- plochou petrželku,
- sůl
Do vlažné vody dáme maso, opečenou zeleninu, přidáme koření, lehce osolíme a dáme vařit. Táhneme 1,5 hodiny, dokud nejde maso samo od kosti.
Rajská omáčka
Potřebujeme:
- kořenovou zeleninu,
- 2 cm perníku na vaření,
- 3 lžíce rajského protlaku
- 4 mačkaná rajčata,
- 1 lžíci másla,
- 2 lžíce cukru
- šťávu z půlky citrónu,
- sůl
Do hrnce dáme nakrájenou zeleninu, přidáme cukr, rajský protlak, rajčata, citrónovou šťávu a zalijeme vývarem. Zahustíme nastrouhaným perníkem a necháme provařit.
Koprová a křenová omáčka
Potřebujeme:
- 150 g hladké mouky
- 3 cm strouhaného křenu,
- hrst čerstvého kopru,
- 0,5 dcl octa,
- 0,2 dcl smetany,
- 2 lžíce másla,
- 1 lžíci cukru,
- sůl
Máslo rozpustíme, přidáme mouku a uděláme jíšku. Zalijeme vývarem, smetanou, rozmícháme, přidáme ocet a provaříme. Rozdělíme na 2 části. Do jedné dáme nakrájený kopr a do druhé omáčky dáme nastrouhaný křen.
Zdroj: Žebro s koprovou, křenovou a rajskou omáčkou; Babicovy dobroty TV Nova http://dobroty.nova.cz/clanek/epizody/varene-zebro-s-koprovou-krenovou-a-rajskou-omackou.html [On-line 02.10.2013]
Poslední tip, trik či komentář