Ingredience:
- 3 pórky,
- 3 lžíce másla,
- 1 velká červená cibule,
- 2 lžičky citronové šťávy,
- 500 g nadrobno nakrájených brambor,
- 1 l zeleninového nebo kuřecího vývaru,
- 1 vaječný žloutek,
- 150 ml smetany.
- 1 bobkový list,
- půl lžičky mletého koriandru,
- čtvrt lžičky mletého muškátového oříšku,
- mletý pepř,
- nasekaná pažitka,
- čerstvá nať koriandru,
- čerstvá bazalka,
- špetka cukru,
- sůl,
- rozpečený toastový chléb
1. Pórky a cibuli nakrájíme na tenká kolečka nebo nadrobno. Na mírném ohni restujeme asi 4-6 minut v hrnci na másle, cibule nesmí zhnědnout, jen zesklovatět a pustit šťávu. Přidáme nadrobno nakrájené brambory, vývar, koření, citronovou šťávu, sůl a špetku cukru. Přivedeme k varu, pak zmírníme plamen a pod pokličkou vaříme 30 minut, dokud vše nezměkne. Hrnec odstavíme, vyndáme bobkový list a tyčovým mixérem vytvoříme hladký krém. 2. Na malé pánvi rozmícháme žloutek se smetanou, přidáme dva decilitry polévky, prohřejeme a směs dobře rozšleháme. Vše nalijeme zpět do polévky, přidáme čerstvé nasekané bylinky a prohřejeme k servírování. Už nevaříme! Servírujeme s rozpečeným toustovým chlebem nebo jen bílým pečivem.
Zdroj: Zeleninová polévka; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/zeleninova-polevka-7 [On-line 09.09.2014]
Poslední tip, trik či komentář