Pro 6 osob si připravíme
- 600 g uzeného vepřového masa
- 1 snítku čerstvého libečku
- 1 snítku tymiánu
- 2 bobkové listy
- 1 lžičku celého černého pepře
- 150 g mrkve
- 150 g celeru
- 100 g cibule
- Sůl
- 700 g brambor
- 600 g dýně
- 60 g čerstvého křenu
Mrkev a celer očistíme a dobře opláchneme. Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. Brambory rovněž oškrábeme a rozkrájíme na kostičky.
Maso omyjeme a spolu s kořením vložíme do studené vody. Přivedeme k varu a vaříme asi 30 minut.
Očištěnou mrkev s celerem a oloupanou cibuli přidáme k masu a spolu vaříme dalších 30 minut.
Vývar potom přecedíme přes sítko a vlijeme zpět do hrnce. Dosolíme a vsypeme kostičky brambor.
Dýni rozkrájíme na měsíčky a dužinu potom na kousky. Přidáme je do vývaru, a když dýně změkne (asi po osmi minutách), vrátíme do polévky nadrobno nakrájenou zeleninu i maso a vše krátce prohřejeme. Hotové rozdělíme do talířů či misek a podáváme se strouhaným křenem. Ozdobíme bylinkami.
Poslední tip, trik či komentář