Na 1 l:
- 1,5 l zeleninového vývaru
- 3 lžíce oleje
- 3 najemno nakrájené cibule
- 150 g mrkve nakrájené na malé kousky
- 100 g celeru nakrájeného na malé kousky
- 150 g nasekaných žampiónů
- 2 nahrubo pokrájená rajčata
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1 stroužek nasekaného česneku
- 2 snítky čerstvého tymiánu
- 2 lžíce sójové omáčky
- 20 g škrobové moučky smíchané s trochou studené vody
- 1 špetka moučkového cukru
Ve velkém hrnci rozpálíme olej, přidáme cibule, mrkev, celer, česnek a restujeme dozlatova asi15 minut.
Přidáme žampiony a orestujeme je. Dále přidáme rajčata, rajčatový protlak, tymián a vše podusíme 5 minut.
Pak přilejeme vývar a pomalu přivedeme k varu. N maírném ohni poté vyříme asi 40 minut, dokud se obsah nezredukuje tak na polovinu. Během vaření odebíráme nečistoty.
Nakonec zahustíme šťávu připraveným škrobem rozmíchaným ve vodě a omáčku přecedíme přes jemné síto.
Zdroj: Vařte jako šéf, Zdeněk Pohlreich, iprima.cz, vartejakosef.cz [6.6.2013]
Poslední tip, trik či komentář