Potřebujeme:
- 1 vánočku,
- 6 jablíček,
- 4 vejce,
- 4 dcl mléka,
- 1/8 másla,
- ½ kg měkkého tvarohu
- lžičku skořice,
- hrst rozinek,
- rum,
- strouhanku,
- 5 lžic cukru
Vanilková omáčka:
- 1 pudink vanilkový,
- ¾ l mléka,
- 2 lžíce cukru
V rendlíku rozpustíme máslo, přidáme jablka, cukr a mírně podusíme. Když jablka změknou dochutíme skořicí. Pekáč vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Do tvarohu přidáme žloutky, cukr, mléko, rozinky a rozmícháme. Do pekáče pokládáme vrstvu vánočky, na ni jablka a opět vánočku. Potřeme tvarohem a vše ukončíme vrstvou vánočky. Zalijeme mlékem a dáme péct do trouby na 180 °C na půl hodiny.
Z bílků vyšleháme sníh, přidáme cukr a po půl hodině potřeme žemlovku sněhem a dáme ještě na 7 minut dopéct. Pudinkový prášek rozmícháme v trošce mléka a přilijeme do zbytku vroucího mléka, osladíme a mícháme, dokud omáčka nezhoustne.
Zdroj: Žemlovka; Babicovy dobroty TV Nova http://dobroty.nova.cz/clanek/epizody/zemlovka.html [On-line 10.01.2013]
Poslední tip, trik či komentář