- ½ kg hladké mouky
- 50 ml plnotučného mléka
- 25 g droždí
- 80 g másla
- 400 g brambor vařených ve slupce, oloupaných
- 80 g moučkového cukru
- 2 lžičky mleté skořice
- 1 lžička jedlé sody
- špetka soli
- kůra z jednoho citronu
- 3 vejce
- 1 lžička vanilkové esence
- slunečnicový oleje na smažení
Na obalení
- skořicový cukr
Na plnění
- Jahodová nebo meruňková marmeláda
Mouku vsypeme do mísy, uděláme důlek a do důlku rozdrobíme droždí, přidáme trochu cukru, zalijeme trochou vlahého mléka a necháme vyběhnout kvásek. Přidáme ostatní ingredience – rozpuštěné máslo, najemno nastrouhané brambory, zbytek cukru, skořici, jedlou sodu, sůl, citronovou kůru, vejce a lžičku vanilkové esence. Zpracujeme hladké těsto, ze kterého vyválíme hady o průměru asi 2 cm, nakrájíme na asi 15 cm dlouhé kusy, které spojíme v kroužky (jako druhou variantu můžeme tvarovat kuličky – koblížky).
Kroužky necháme na pomoučeném plechu hodinu a půl kynout, poté smažíme ve vysoké vrstvě oleje z obou stran dozlatova. Ještě teplé obalujeme ve skořicovém cukru nebo, máme-li tvary koblížků, plníme marmeládou. Podáváme horké i studené.
Zdroj: Zeppole; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1235-zeppole/ [On-line 13.04.2013]
Poslední tip, trik či komentář