na omáčku:
- 50 g másla
100 g slaniny
3 mrkve
1 cibule
3 šalotky
1 stroužek česneku
20 g mouky
1 l červeného vína
0,5 l drůbežího vývaru
tymián
petrželka
bobkový list
celý pepř
sůl
na směs na posypání:
- slanina na kostičky
šalotka
houby
česnek
pórek
sůl
pepř
na pošírování:
- 12 vajec
1 l vody
0,5 l červeného vína
0,2 l vinného octa
Nejdříve si připravíme omáčku: na másle rozpustíme slaninu, přidáme nastrouhanou mrkev, po chvíli i nakrájenou cibuli a šalotku, a orestujeme do zlatova. Potom přijde na řadu prolisovaný česnek a mouka. Jakmile začne zlátnout, zalijeme vše vínem. Krátce provaříme, přilijeme vývar, přidáme tymián, petrželku, bobkový list a celý pepř, a mírným varem redukujeme tak dlouho, dokud omáčka nezhoustne. Poté ji přecedíme, podle chuti osolíme a pustíme se do přípravy směsi na posypání: Na slanině orestujeme šalotku a houby, přidáme trochu česneku, a až všechno získá zlatavou barvu, vmícháme ještě pórek na nudličky. Lehce osolíme a opepříme, a můžeme se pustit do toho hlavního a začít pošírovat vejce: Do mírně vroucí vody s červeným vínem a octem opatrně vložíme pomocí naběračky vejce. Asi po 3 až 4 minutách je vyjmeme, položíme na opečenou bagetu či toast, přelijeme hotovou teplou omáčkou a posypeme předem připravenou směsí se slaninou, šalotkou, houbami, česnekem a pórkem.
Zdroj: Česká televize Kuchařská pohotovost http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/465-ztracena-vejce-ve-vine-oeufs-en-meurette/
Poslední tip, trik či komentář