4 porce
- 20 dkg sépiového masa
- 4 polévkové lžíce olivového oleje
- 1 celá cibule
- 1 celerová nať
- 1 karotka
- 15 g petrželové natě
- 1 špetka cayennského pepře
- 1 hlíza fenyklu
- 125 ml suchého bílého vína
- 40 dkg krájených rajčat z konzervy
- 1.5 l rybího vývaru
- 30 dkg rybího filé
- například mřenka
- mořský ďas
- treska
- mořský okoun
- 25 dkg mušlí hřebenatek
- 12 ks krevet
Crostini:
- 3 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
- 2 stroužky utřeného česneku
- 4 krajíčky ’selského chleba’, například ciabatta
Sépií maso si rozprostřeme kůží dolů a uděláme do něho zářezy tvořící zubatý vzor, přičemž ovšem dáváme pozor, abychom maso nepropíchli. Potom je nakrájíme na malá podlouhlá soustíčka.
Ve velké pánvi si rozehřejeme olej, na kterém začneme na středně silném ohni dusit cibulku, celer, karotku a posekanou petrželku. Dusíme je 5-6 minut, aby změkly, ale nepřipekly se. Potom zeleninu ochutíme cayennským pepřem, solí a černým pepřem. Přimícháme fenykl a další 2-3 minuty vaříme. Přilijeme bílé víno, zesílíme plamen a vaříme tak dlouho, dokud se víno do zeleniny nevsákne. Potom přimícháme rajčata, rybí vývar a uvedeme opět do varu. V tu chvíli plamen opět zeslabíme a ještě 20 minut vaříme.
Dáme do pánve i sépií maso s rybím filé a 1 minutu povaříme. Dále přidáme mušle a ráčky a zase povaříme, tentokrát 2 minuty. Ochutnáme a podle potřeby přisolíme a připepříme.
Topinku „crostini” si připravíme tím způsobem, že si olivový olej rozpálíme ve velké pánvi na středně silném plameni, načež do něho vhodíme krajíčky chleba a po obou stranách je opečeme do zlatova. Do čtyř předehřátých hlubokých talířů pak vložíme vždy po jednom krajíčku, crostini zalijeme naběračkou polévky a okamžitě podáváme.
Zdroj: TV Paprika Italské pochoutky http://tvpaprika.hu/cs/node/3840
Poslední tip, trik či komentář