reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Velikonoční mazanec

 

  • 400 g hladké nebo polohrubé mouky
  • 1 lžíce sójové mouky
  • 30 g droždí
  • 80 g moučkového cukru
  • asi 1,5 dl mléka
  • sůl
  • 1,5 vejce
  • 80 g tuku
  • špetka muškátového oříšku
  • 50 g rozinek
  • 2 lžíce rumu, ½ vejce a 1 lžíce kondenzovaného mléka na potření
  • 50 g mandli
  • tuk na plech

Mouku se sójovou moukou prosejeme do mísy. Do hrnku rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru a mouky a s trochou vlažného mléka rozmícháme na zahoustlé těstíčko. Hrnek přikryjeme a když droždí vykyne, přendáme je k proseté mouce, doplníme vejcem, solí, nastrouhaným oříškem, po částech přidáváme vlažné mléko a rozehřátý prochladlý tuk a vypracujeme tužší těsto, které posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme je kynout. Mezi kynutím je jednou krátce propracujeme. Propláchnuté rozinky zalijeme rumem. Vykynuté těsto přendáme na vál, vpracujeme rozinky a těsto upravíme na bochánek, nebo z něj uděláme dva menší bochánky. Pergamenový papír potřeme tukem a vyložíme jim plech. Na papír přendáme bochánek a necháme jej ještě asi 10 minut kynout. Mezitím spaříme a sloupneme mandle a nakrájíme je na nudličky. Bochánek potřeme rozšlehaným vejcem s mlékem, vprostřed nůžkami nastříhneme do křížku a posypeme mandlemi (část mandlí můžeme také zároveň s rozinkami přidat do těsta), vložíme do dobře vyhřáté trouby, po 5 minutách příkon tepla zmírníme a pečeme asi 30—35 minut. Dozlatova upečený mazanec pocukrujeme.

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.