- vepřová kýta 600 g
- vepřová panenka 250 g
- schwarzwaldská šunka 100 g
- slanina 100 g
- sůl
- drcený kmín 1 lžička
- tymián (nebo několik snítek čerstvých bylinek) 1 lžička
- sypké dochucovadlo (podravka, vegeta)“ 1 špetka
- hladká mouka 1 lžíce
Špenát
- mražený špenátový protlak 1.5 kostky
- větší cibule 1 kus
- stolní olej 0.5 dl
- česnek 2 stroužku
- sůl
- pepř
- hladká mouka 1 lžíce
- 1 vejce
- bujon 1 kostka (nebo vývar)
Bramborové knedlíky
- ve slupce uvařené brambory 500 g
- hrubá mouka 1 šálek
- vejce 1 kusu
- sůl 1 lžička
- solamyl 1 lžíce
Omytou vepřovou kýtu rozkrojíme na tenký větší celistvý plát. Naklepeme, osolíme a posypeme drobně posekaným tymiánem. Na plát položíme plátky schwarzwaldské šunky, na které položíme na plát rozříznutou vepřovou panenku, kterou opět posypeme solí a tymiánem. Na panenku položíme několik plátků slaniny. Plát zavineme a zavážeme nebo zajistíme párátky. Roládu vložíme na pekáč, posypeme drceným kmínem a obložíme několika plátky slaniny a snítkou tymiánu. Přiměřeně podlijeme vodou a ve vyhřáté troubě za občasného podlévání pečeme doměkka asi dvě hodiny. V závěru přidáme mouku rozšlehanou ve vodě, kterou šťávu zahustíme, a provaříme. Šťávu dochutíme podle potřeby solí, případně sypkým dochucovadlem. Maso nakrájíme na středně tenké plátky, aby vynikla mozaika použitých ingrediencí. Při podávání přelijeme šťávou a ozdobíme snítkou tymiánu.
Zatímco se maso peče, uděláme špenát. Drobně nakrájenou cibulku opečeme na oleji mírně dozlatova, přidáme na kousky rozkrájený zmrazený špenátový protlak, sůl, pepř a masovou kostku. Ve chvíli, kdy se špenát zcela rozpustí, dusíme za občasného míchání asi pět minut na mírném ohni. Potom zahustíme trochou ve vodě rozšlehané mouky a krátce provaříme. Za stálého míchání přidáme rozklepnuté vejce a na závěr prolisovaný česnek.
Brambory uvařené ve slupce oloupeme a pomeleme (nebo na jemném struhadle nastrouháme). Přidáme hrnek hrubé mouky, vejce a osolíme. Vypracujeme vláčné těsto, z nějž vyválíme na stole lehce posypaném Solamylem dvě stejně velké šišky, které vložíme do vařící osolené vody. Odlepíme ode dna a zlehka vaříme asi 25 minut, než šišky vyplavou. Jednou otočíme, vyjmeme a krájíme na tenké plátky, které podáváme jako přílohu.
Zdroj: Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/schwarzwaldska-rolada-se-spenatem-bramborovym-knedlikem [On-line 16.12.2011]
Poslední tip, trik či komentář