Potřebujeme:
Karamel:
- 100 g krupicového cukru,
- 100 ml smetany ke šlehání
Pěna:
- 250 ml smetany ke šlehání,
- karamel,
- 100 g rozinek,
- 50 ml rumu,
- zmrzlinová oplatka nebo trubička
Karamel na ozdobu:
- 100 g krupicového cukru,
- 1 lžíce medu,
- 20 g pistáciových oříšků
Cukr zalijeme malým množstvím vody a necháme zkaramelizovat. Pak přilijeme horkou smetanu a krátce povaříme. Necháme vychladnout, nejlépe do druhého dne.
Rozinky propláchneme teplou vodou a necháme okapat. Přelijeme rumem a necháme nabobtnat asi hodinu. Smetanu vyšleháme do polotuha, přidáme karamel a došleháme na pevnou šlehačku. Do sklenek střídavě plníme karamelovou pěnu a rozinky s rumem.
Cukr utavíme s medem na světlý karamel. Pomocí lžíce nastříkáme na alobal nebo silikonovou podložku tenkou mřížku a posypeme nasekanými pistáciemi. Necháme ztuhnout. Po ztuhnutí nalámeme na kousky a ozdobíme pohárky. Poháry můžeme ozdobit čerstvým ovocem a zmrzlinovou oplatkou.
Zdroj: TV Nova Tescoma s chutí http://tescoma.nova.cz/clanek/novinky/karamelova-pena-7-4-2010.html
Poslední tip, trik či komentář