reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Srnčí hřbet s vinnou omáčkou, odpalovanými noky a bruselskou kapustou

  • 1 kg srnčího hřbetu
    200 g slaniny
    500 g kořenové zeleniny
    2 cibule
    0,7 l červeného vína
    1,5 l hovězího vývaru
    70 g sterilovaných brusinek
    tymián
    jalovec
    sůl
    pepř
    olej

na odpalované noky:

  • 250 ml mléka
    lžíce másla
    100–120 g krupice
    2 žloutky
    muškátový květ
    sůl
    pepř
    olej

na kapustu:

  • 400 g růžičkové kapusty
    100 g slaniny
    lžička cukru
    sůl

Srnčí hřbet vykostíme, očištěné maso svážeme do válečku, opepříme, posypeme nadrceným jalovcem, nasekaným tymiánem a dáme nejlépe přes noc zaležet. Zbylé kosti i se šlachami dáme do trouby na 180 stupňů, a než se opečou, připravíme si základ na omáčku. Na rozškvařené slanině orestujeme na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu a poté cibuli, a vše zalijeme vínem a vývarem. Přidáme celý jalovec a větvičky tymiánu, lehce osolíme, uvedeme k varu a do vroucího základu přidáme opečené kosti. Za občasného dolévání vody vaříme co nejdéle, ideální je až 8 hodin. Poté scedíme, přidáme brusinky a svaříme na polovinu. Na závěr, bude-li potřeba, dochutíme omáčku solí a pepřem.
Maso, které se mezitím zaleželo, osolíme, zprudka opečeme na oleji a vložíme asi na 45 minut do trouby na 80 stupňů, nebo „na jehlu“ na 55 stupňů.
Mezitím si připravíme odpalované noky: Ve vroucím mléce rozehřejeme máslo, přidáme špetku muškátu, pepře a soli, a poté postupně vmícháváme krupici, dokud nevznikne husté těsto. Až se přestane lepit na dno i stěny hrnce, stáhneme ho ze sporáku. Do zchladlého těsta zamícháme žloutky a pomocí dvou lžic tvarujeme noky, které v rozpáleném oleji opečeme do zlatova.
Pokrm navíc můžeme doplnit další přílohou: vařenou růžičkovou kapustou, kterou se špetkou cukru a soli orestujeme na slanině.

Zdroj: Česká televize Kuchařská pohotovost http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/187-srnci-hrbet-s-vinnou-omackou-odpalovanymi-noky-a-bruselskou-kapustou/

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.