- větší kachna 1 kusu
- kmín 1 lžička
- červené sterilované zelí 1 kusu
- bílé sterilované zelí 1 kusu
- cukr 1 špetka
- sůl a pepř 1 špetka
- ocet 1 lžíce
- 2 cibule
Knedlíky
- špek 100 g
- rohlíky 5 kusů
- 1 jarní cibulka
- 2 vejce
- polohrubá mouka dle potřeby 5 lžic
- mléko 100 ml
Kachnu naporcujeme, osolíme, lehce opepříme a pokmínujeme. Porce v pekáči podlijeme vodou a dáme pomalu péct, – nejprve zakryté.
Mezitím si připravíme špekové knedlíky, na které si nakrájíme rohlíky, které svlažíme mlékem. Pokrájíme si jarní cibulku, opražíme špek. Ke hmotě přidáme dvě vejce a vše promícháme. Dochutíme solí a pepřem a podle potřeby ještě zahustíme polohrubou moukou. Vytvarujeme větší koule, které uvaříme v osolené vodě, dokud nevyplavou – cca 10 až 15 minut.
Zelí vyklopíme ze sklenic a necháme okapat. Cibuli nakrájenou na kostičky orestujeme na sádle či na oleji, přidáme zelí. Červené uděláme s cukrem nasladko, bílé nakyselo se lžičkou octa. Když jsou asi po půlhodině měkká, zelí dochutíme, osolíme, přidáme cukr potřeby.
Zdroj: Kačena se špekovými knedlíky a variace zelí; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/kacena-se-spekovymi-knedliky [On-line 19.3.2012]
Poslední tip, trik či komentář