reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Pečený daňčí hřbet s kapustou, celerovým pyré a vinnou omáčkou

  • daňčí hřbet s kostí
    200 g cibule
    200 g mrkve
    200 g celeru
    100 g petržele
    divoké koření (nové koření, celý pepř, bobkový list)
    jalovec celý
    100 g rajského protlaku
    0,7 l francouzského červeného vína
    250 g másla
    2 stroužky česneku
    200 ml slunečnicového oleje

na kapustu:

  • 500 g kapusty
    olej
    100 g anglické slaniny
    100 g šalotky
    lanýže nebo lanýžová pasta
    lanýžový olej
    sůl
    pepř
    kousek másla

na celerové pyré:

  • 300 g celeru
    1 šalotka
    máslo
    zeleninový vývar
    citrón
    100 ml zakysané smetany
    sůl
    cayenský pepř

Daňčí hřbet vykostíme, kosti rozsekáme, opečeme v hrnci do hnědé barvy. Kořenovou zeleninu hrubě pokrájíme a společně s cibulí ji přidáme do hrnce s kostmi. Vše dohromady orestujeme, přidáme koření, rajský protlak, který také orestujeme a zalijeme vínem. Až se víno odvaří, tak základ zalijeme vodou a vaříme na mírném ohni. Z tohoto základu připravíme silnou redukci, která bude základem naší omáčky.
Hřbet očistíme od blan a naložíme ho do červeného vína, koření a s kouskem cibule na cca 12 hodin do lednice. Marinovaný hřbet osušíme a opečeme na másle ze všech stran. Poté ho vložíme do pekáče a dáme péct při teplotě 110 stupňů asi 20 minut.
Kapustu očistíme a její listy spaříme ve vroucí osolené vodě. Zchladíme je, necháme okapat a drobně je posekáme. V kastrůlku na oleji orestujeme slaninu, šalotku a přidáme posekané černé lanýže nebo lanýžovou pastu, vše orestujeme, pak přidáme posekanou kapustu. Dochutíme lanýžovým olejem, solí, pepřem a vmícháme kousek studeného másla.
Pokrájený celer orestujeme se šalotkou na másle v kastrůlku a zalijeme ho zeleninovým vývarem. Pod pokličkou pozvolna vaříme do změknutí. Po uvaření vše rozmixujeme, dochutíme citrónovou šťávou, kůrou z citrónu, zakysanou smetanou, solí a cayenským pepřem.
Do výpeku po mase nalijeme trochu červeného vína a necháme jej odvařit. Přidáme silný vývar z kostí a taktéž jej svaříme na 1/3. Na závěr dochutíme solí, mletým pepřem a vmícháme na kostky pokrájené studené máslo.
Na talíř naaranžujeme kapustu a celerové pyré. K tomu přidáme dva plátky z daňčího hřbetu a přelijeme silnou masovou šťávou.

Zdroj: Česká televize Kuchařská pohotovost http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/372-peceny-danci-hrbet-s-kapustou-celerovym-pyre-a-vinnou-omackou-bonus/

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.