- rajčata 5 kusů
- 1 cibule
- sůl špetka
- slunečnicový nebo olivový olej 3 lžíce
- celý pepř 2 kuličky
- 1 rajčatový protlak
- bujón (nebo vývar)
- přírodní cukr dle kyselosti rajčat
- tmavá jíška 1 dávka
- různé druhy koření
Na oleji zpěníme cibulku, přidáme rajčata, podlijeme dostatkem vody, dusíme. Přidáme kostku bujónu, protlak, koření (pepř, tymián, skořice, kurkuma, oregano, bazalka nebo provensálské koření, nové koření, bobkový list, hřebíček), vaříme. Dochutíme přírodním cukrem. Scedíme, propasírujeme uvařená rajčata s kořením a zahustíme tmavou jíškou. Na stůl podáváme polévku bez příloh. Každý strávník si vybere přílohu do polévky pro svůj zážitek a chuť dle libosti. Přílohy mohou být: petržel kadeřavá, kuskus, feta sýr, olivy, kapary, chilli papričky, ušlehaná smetana.
Poslední tip, trik či komentář