- kuřecí prsa 1 kg
- slanina na plátky 100 g
- cibule 2 kusy
- čerstvé kopřivy 300 g
- zelený pepř naložený 1 špetka
- máslo 100 g
- hladká mouka 50 g
- smetana na vaření 12% 100 ml
- menší nové brambory 15 kusů
- česnek 5 kusů
- cibule 1 kus
- sůl 1 špetka
- pepř mletý 1 špetka
Kuřecí prsíčka očistíme, odblaníme a prořízneme tak, aby nám vznikla kapsa. Maso osolíme a opepříme i zevnitř a necháme hodinku rozležet v lednici. Čerstvé kopřivy dáme do hrnce a přivedeme k varu, vaříme asi 20 minut. Poté je scedíme a pokrájíme nadrobno, na polovině másla zpěníme cibulku nadrobno nakrájenou a přidáme kopřivy, dusíme 10 minut, pak přidáme prolisovaný česnek, osolíme a opepříme. Do kuřecí kapsy vložíme plátek slaniny a plníme směsí z kopřiv, kapsu uzavřeme párátkem. Takto připravené maso dáme do pekáčku a podlijeme je vodou a dusíme v troubě asi 20 minut při 180 stupních. Maso vyjmeme a do výpeku přidáme druhou polovinu másla a hladkou mouku, prohřejeme a rozředíme vodou, přidáme zelený pepř a šťávu povaříme 10 minut, nakonec přidáme smetanu na zjemnění. Servírujeme s brambory ve slupce, prsa rozpůlíme, aby vynikla mozaika, a přelijeme pepřovou omáčkou.
Zdroj: Kuřecí kapsa s kopřivovou nádivkou; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/kureci-kapsa-s-koprivou [On-line 18.6.2012]
Poslední tip, trik či komentář