- hrášek 300 g
- anglická slanina 200 g
- střední cibule 1 kus
- střední brambor 1 kus
- sůl, pepř 1 špetka
- kelímek smetany 12% 1 kus
- sádlo 2 lžičky
- vývar 1 l
- stroužky česneku 2 kusy
- starší rohlík 1 kus
Do hrnce dáme rozpustit sádlo, na sádle osmažíme cibuli, těsně před zezlátnutím přidáme polovinu množství na jemné kousky pokrájené anglické slaniny a smažíme dál. Až bude slanina orestovaná, přisypeme hrášek a necháme jej pustit vůni. Pak přidáme brambory na jemné kostičky a propasírujeme česnek. Necháme chvíli osmahnout a zalejeme vývarem. Po 20 minutách vaření, až jsou brambory měkké, sundáme z plamene a ponorným mixérem rozmixujeme do hladka. Vrátíme zpět na mírný plamen a za míchání přiléváme smetanu. Dosolíme a opepříme dle chuti a chvíli povaříme.
Před podáváním si připravíme chipsy ze slaniny. Zbytek slaniny si nakrájíme na plátky a ty osmažíme na pánvi. Na plechu v troubě si upečeme den starý rohlík nakrájený na kolečka a servírujme jako krutony
Zdroj: Hrachová polévka, bramborové pyré; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/hrachova-polevka-0 [On-line 4.10.2012]
Poslední tip, trik či komentář