4−6 porcí
Hutný pokrm je připraven, jak už název říká, z hovězí oháňky, která se dostala jaksi na okraj gastronomického zájmu. Stalo se tak asi proto, že na dlouho zmizela z pultů řeznictví. Doufejme, že bude prožívat svoji renesanci, poněvadž maso z hovězí oháňky je velmi chutné a jemné, vývar z kostí a chrupavek dodá pokrmu skvělou chuť a vydatnost. Nesmí nás odradit delší příprava, oháňka se může vařit 3−4 hodiny.
- 1 hovězí oháňka
- slunečnicový olej
- 4 velké cibule
- 8 stroužků česneku
- mletá sladká paprika
- mletá pálivá paprika
- bobkový list
- celý pepř
- jalovec
- snítka tymiánu
- 0,75 l červeného vína
- voda
- 200 g žampionů
- 3 rajčata
- 100 g hrášku
- citronová kůra
- 1 dl dezertního vína
- sůl
- chléb na podávání
Oháňku nasekáme na větší kusy nebo o to požádáme řezníka při nákupu.
Na oleji osmahneme nakrájenou cibuli do zlatohněda, vložíme osolenou oháňku, opečeme, okořeníme sladkou i pálivou paprikou, přidáme bobkový list, celý pepř, jalovec i tymián, zalijeme vínem, popřípadě doplníme vodou, aby bylo maso zakryté a pod pokličkou dusíme doměkka, až maso z kostí zlehka odpadává.
V tuto chvíli přidáme nakrájené žampiony, krájená rajčata bez semínek, hrášek, citronovou kůru a dochutíme dezertním vínem, prohřejeme a podáváme s chlebem.
Zdroj: Ragú z hovězí oháňky; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=1053 [On-line 18.11.2012]
Poslední tip, trik či komentář