reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Jelení paštika s mandlemi, rybízovou omáčkou a jablkovým chutney

10 porcí

Není nad domácí paštiku! Ovšem paštika, třebaže je dobře ochucená kořením žádá ještě patřičné doplnění v podobě výrazných brusinek, lahodných kompotů nebo chutney. Teprve pak se můžeme těšit z té správné chuťové harmonie.

  • ½ kg vařené zvěřiny (ořezu) s divokým kořením
  • ½ kg vepřového bůčku bez kosti
  • 100 g cibule
  • sádlo
  • z ½ citrónu kůra
  • čerstvě mleté paštikové koření (pepř, majoránka, hřebíček, muškátový oříšek, tymián)
  • 3 žloutky
  • 2 lžíce koňaku
  • 3 lžíce strouhanky
  • 150 g anglické slaniny
  • 100 g blanšírovaných mandlí
  • sůl
  • sádlo na vymazání formy
  • celozrnné toasty

Vepřový bůček nakrájíme na kostky a osolíme, necháme odležet, nejlépe přes noc.

Spolu s uvařenou zvěřinou bůček umeleme na masovém strojku dvakrát, přidáme na sádle dosklovata usmaženou cibuli, citrónovou kůru, koření, žloutky, koňak, strouhanku a dobře promícháme. Máme-li nahrubo mleté nebo drcené koření, raději ho ještě přes husté síto přesejeme, abychom v paštice neměli hrubší kusy. Na závěr vmícháme na kostičky nakrájenou slaninu a mandle (loupané).

Formu na paštiku vymažeme sádlem, naplníme míšeninou, sklepneme, zakryjeme alobalem a pečeme ve vodní lázni při 160 °C asi hodinu a půl.

Po upečení necháme vychladnout, vyklopíme a krájíme na plátky.

Podávat můžeme s brusinkami, jablkovým či hruškovým kompotem nebo jako my s rybízovou omáčkou a jablkovým chutney a křupavým toastíkem.

Rybízová omáčka

  • 150 g rybízového džemu
  • 1 lžíce sladkého červeného sladkého vína
  • šťáva z půlky pomeranče
  • 1 lžička nastrouhané pomerančové kůry
  • špetka soli

Džem smícháme s vínem, pomerančovou kůrou a šťávou v hladkou omáčku. Podle chuti přidáme špetičku soli.

Jablkové chutney

  • 4 lžíce krupicového cukru
  • 4 jablka
  • citrónová šťáva
  • 2 cl rumu
  • 4 hřebíčky
  • kousek celé skořice
  • špetka mletého kardamomu
  • špetka chilli

V kastrůlku nebo pánvi rozpustíme cukr, přidáme na kostičky nakrájená jablka, zastříkneme citrónovou šťávou, rumem a za průběžného míchání rozdusíme s kouskem celé skořice a hřebíčky.

Když mám směs povidlovou konzistenci, dochutíme mletým kardamomem a špetkou chilli.

Skořici a hřebíčky po uvaření vyjmeme.

Zdroj: Jelení paštika s mandlemi, rybízovou omáčkou a jablkovým chutney; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=1052 [On-line 18.11.2012]

loading...

Vložit komentář

 

 

 

Můžete využít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


8 − čtyři =


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.