Ingredience
- hladká mouka 400 g
- cukr krupice 150 g
- vejce 3 kusy
- balíček jedlé sody 1 kus
- domácí med 5 lžic
- hera 1 dávka
- máslo 1 kus
- plechovka slazeného kondenzovaného mléka 1 kus
- mascarpone 1 balení
- vanilkový cukr 1 kus
Do hrnce s vařící vodou vložíme plechovku kondenzovaného slazeného mléka a dvě hodiny povaříme – vznikne karamel.
Ve vodní lázni rozpustíme heru a med. Mezitím vyšleháme vejce s cukrem. Smícháme dohromady.
Přidáme sypké přísady – mouku a sodu, a směs pořádně vymícháme.
Těsto rozdělíme na dvě části, první část rozetřeme na vymazaný a pečícím papírem vyložený plech. Pečeme zhruba 12 minut při 170 stupních. Kontrolujeme vpichem špejle, zda je medovník propečený.
Totéž zopakujeme s druhou částí těsta. Obě necháme vychladnout. A rozřízneme podélně na dvě poloviny.
Zkaramelizované kondenzované mléko vymícháme se změklým máslem do hladkého krému.
Střídáme vrstvu těsta a krému. Končíme krémem.
Z těsta vykrajujeme kolečka. Podáváme s krémem mascarpone oslazeným vanilkovým cukrem.
Zdroj: Medový dortík; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/medovy-dortik-kava [On-line 20.12.2012]
Poslední tip, trik či komentář