Ingredience
- veliké mrkve 3 kusy
- cibule 1 kus
- sůl, pepř 1 dávka
- hrášek 200 g
- sušené houby 2 hrsti
- brambory 7 kusů
- majoránka 1 hrst
- stroužky česneku 5 kusů
- půlka celeru 1 kus
- kus másla 1 dávka
- petrželka 1 dávka
- podravka 1 dávka
- olej 1 dávka
- máslo 1 dávka
- polohrubá mouka 500 g
- kostka droždí 1 kus
- máslo 60 g
- vejce 1 kus
- mléko 250 ml
- žloutek na potření 1 kus
Oloupeme si cibuli a necháme ji vcelku. Oškrábeme si mrkev a nakrájíme ji na plátky. Orestujeme ji na troše oleje, přidáme na kostičky nakrájený celer, předem namočené houby i s nálevem a podle potřeby podléváme. Přidáme na drobné kostky nakrájené brambory, poté sůl, pepř, kmín, majoránku a popřípadě podravku. Přidáme hrášek a necháme jej trochu povařit, polévku doplníme trochou másla.
Na housky si nejprve připravíme kvásek. Do mísy přidáme prosátou mouku a přidáme špetku soli. Vedle do hrnečku dáme trošku cukru, trochu vlažného mléka a kostku rozdrobeného droždí. Necháme vykynout kvásek a poté smícháme s moukou. Přidáme jedno vejce, máslo dle potřeby, dolijeme mlékem a zaděláme na těsto. To přikryjeme utěrkou a necháme půl hodiny vykynout.
Na vymazaný plech tvarujeme bochánky, které pomažeme rozšlehaným žloutkem. Poté ozdobíme kmínem, mákem nebo sezamem a necháme ještě chvilku kynout. Pečeme 10 – 15 minut na 180 – 200 stupňů dozlatova.
Zdroj: Babiččina bramborajda; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/babiccina-bramborajda [On-line 22.12.2012]
Poslední tip, trik či komentář