Ingredience pro přípravu receptu:
- 500 g – polohrubá mouka
- 250 ml – mléko
- 100 g – máslo
- 2 kusy – žloutky
- 100 g – cukr moučka
- 30 g – droždí
- 30 kusů – švestky
- cukr na posypání
- skořice na posypání
Nejprve připravíme kvásek. Rozdrobíme droždí do misky, posypeme lžičkou moučkového cukru a promícháme. Přidáme dvě lžíce mouky, 100 ml vlažného mléka a opět promícháme. Zaprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme kynout.
Mouku promícháme se špetkou soli a zbylým cukrem. Uprostřed uděláme důlek a přidáme do něj vykynutý kvásek. Do zbylého mléka rozšleháme žloutky a přidáme je k mouce s kváskem. Jako poslední vlijeme 50 g rozpuštěného másla a pomocí vařečky zaděláme těsto. Je hotové, jakmile se na povrchu tvoří bublinky a přestane být lepivé. Odložíme na teplé místo a necháme 20 až 30 minut kynout.
Předehřejeme troubu na 180 stupňů. Vykynuté těsto rozválíme na tloušťku asi 1,5 cm a rozkrájíme na čtverce o straně asi 7 cm. Na každý dáme tři půlky švestek (řezem nahoru). Posypeme je skořicí a cukrem a přiklopíme třemi půlkami švestek.
Protilehlé konce těsta spojíme, důkladně slepíme a vytvarujeme buchty. Ze všech stran je potřeme rozpuštěným máslem a všechny vyskládáme do vymazaného pekáčku. Buchty pečeme asi půl hodiny při 180 stupních dozlatova. Před podáváním pocukrujeme.
Zdroj: Kynuté buchty se švestkami; Když vaří táta TV Prima http://www.kdyzvaritata.cz/kynute-buchty-se-svestkami.html [On-line 25.12.2012]
Poslední tip, trik či komentář