Potřebujeme:
- 1 a ½ kg vepřového bůčku vcelku,
- 100 g sušených švestek,
- 2 lžíce másla,
- 2 kyselejší jablka,
- 5 lžic strouhanky,
- 3 mrkve,
- ¼ celeru,
- 1 cibuli,
- 1 citrón,
- lžíci cukru,
- sůl
Na másle orestujeme cibuli, přidáme švestky a jablka. Po 5 minutách přidáme cukr, šťávu z citrónu a strouhanku.
V bůčku uděláme kapsu, osolíme, naplníme švestkovou směsí a spíchneme špízovými jehlami. Přendáme do pekáče, přidáme nakrájenou zeleninu, zbytek směsi, stříkneme vodu a dáme do trouby na hodinu a půl na 200°C.
Poctivě podléváme a po půl hodině stáhneme. Nakonec maso vyndáme, zeleninu propasírujeme, maso nakrájíme, přelijeme šťávou a podáváme s vařeným bramborem.
Zdroj: Pečený bůček plněný švestkami a jablky; Babicovy dobroty TV Nova http://dobroty.nova.cz/clanek/epizody/peceny-bucek-plneny-svestkami-a-jablky.html [On-line 07.01.2013]
Poslední tip, trik či komentář