Ingredience
- kokosové mléko 800 ml
- kuřecí vývar 250 ml
- citronová tráva 5 kusů
- thajské chilli papričky 3 kusy
- rybí omáčka 4 kusy
- limetkových listů (kaffir) 8 kusů
- krevety 400 g
- Čerstvé žampiony 150 g
- šťáva ze dvou limetek 1 dávka
- lžíce palmového nebo třtinového cukru 1 kus
- 7 cm kořenu galgán, oloupaného a nakrájeného na plátky 1 dávka
1. Citronovou trávu několikrát naklepeme tupou stranou velkého nože a nakrájíme na čtyřcentimetrové kusy, krevety omyjeme, žampiony dle velikosti nakrájíme na čtvrtky až osminky.
2. Ve woku nebo v hrnci smícháme kuřecí vývar se 400 ml kokosového mléka a přivedeme k varu. Doporučuji krabicové mléko, protože se chutí nejvíc přibližuje čerstvému a je také řidší než to z plechovky, což je pro naše účely lepší. Přidáme citronovou trávu, nakrájený oloupaný galgán, limetkové listy kaffir a celé chilli papričky. Ochutíme 3 lžícemi rybí omáčky a vaříme na mírném až středním plameni asi 10 minut.
3. Přidáme žampiony a vaříme dál asi 5 minut. Pak přidáme kuřecí prsa a promícháme. Jelikož v tuto chvíli máme na množství ingrediencí relativně málo tekutiny, vaříme za občasného míchání (aby se provařily všechny kousky masa rovnoměrně) asi 4 až 5 minut. Maso má zůstat křehoučké a měkké. Přidáme zbytek kokosového mléka, limetkovou šťávu, palmový cukr a poslední lžíci rybí omáčky. Dle chuti můžeme použít trochu méně limetkové šťávy anebo přidat trochu soli. Polévka by měla mít svěží, nakyslou a slanou chuť.
4. Ještě chvilku prohřejeme a podáváme. Můžeme ozdobit např. chilli papričkou zbavenou semínek a nakrájenou na tenké proužky, listy koriandru nebo kousky jarní cibulky. Polévku tradičně servírujeme v miskách se všemi ingrediencemi: galgán, citronovou trávu a chilli papričky však nejíme! (A také na to popřípadě upozorníme také naše hosty.)
Zdroj: Tom Kha Kung; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/tom-kha-kung [On-line 22.03.2013]
Poslední tip, trik či komentář