Ingredience
- šlehačka (40% tuku) 2 kelímky
- šlehačka (30% tuku) 1 kelímek
- čokoláda na vaření 300 g
na korpus:
- vejce 3 kusy
- moučkový cukr 3 lžíce
- slunečnicový olej 2 lžíce
- sůl do sněhu 1 špetka
- pravé tmavé holandské kakao 1 lžička
- polohrubá mouka 3 lžíce
- prášek do pečiva 1 lžička
1. Krém: Do hrnce nalijeme šlehačky, do nich nalámeme čokoládu. Ohříváme a rozpouštíme čokoládu. Přivedeme pomalu k varu a za stálého míchání vaříme asi minutu. Vystydlé necháme chladit v lednici až do druhého dne.
2. Na korpus vyšleháme bílky se špetkou soli v pevný sníh. Přidáme dvě lžíce cukru a přešleháme. Poté přidáváme postupně žloutky a ještě lžíci cukru. Vešleháme dvě lžíce oleje. Vařečkou nebo gumovou stěrkou zlehka zamícháme směs kakaa, mouky a prášku do pečiva. Hotové těsto nalejeme do vymazané a vysypané zavírací formy o průměru 22 cm a dáme péct na 20 minut do horkovzdušné trouby, vyhřáté na 180 stupňů. Než budeme dort plnit, musí korpus vychladnout.
3. Poleva: 200 g čokolády na vaření (nejlépe Orion) nalámeme do plechového hrnku, který ohříváme na mírném plameni ve vodní lázni. K čokoládě hned na začátku přidáme šest lžic vody a za průběžného míchání rozpouštíme. Na závěr přidáme asi lžíci másla. Jakmile je rozpuštěno, přidáme ještě tři lžíce třicetiprocentní šlehačky. Zamícháme, a jakmile je poleva hladká, vypneme, vyndáme z vodní lázně a necháme chladnout. Dort poléváme, když má čokoláda asi třicet stupňů. Je tedy vychladlá, ale ne na pokojovou teplotu. Pak má tu správnou konzistenci na roztírání po dortu i bocích. Ideálně použijeme dlouhý nůž nebo paletku. Dort ozdobíme čerstvým ovocem.
Zdroj: Jemný čokoládový dort; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/jemny-cokoladovy-dort [On-line 14.09.2013]
Poslední tip, trik či komentář