Ingredience
- vepřová panenka 2 kg
- větší brambor 5 kusů
- máslo 100 g
- bylinky (pažitka, petrželka) 1 svazek
- sůl 1 špetka
na marinádu:
- hrubozrnná hořčice 2 lžíce
- obyčejná hořčice 1 lžíce
- dijonská hořčice 1 lžička
- olivový olej 3 lžíce
- provensálské koření 1 lžíce
na dip:
- majonéza 1 sklenice
- česnek 3 stroužky
1. Vepřovou panenku si očistíme, mírně osolíme a potřeme ze všech stran předem připravenou hořčičnou marinádou. Poté maso pečlivě zabalíme do alobalu a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme asi 60 minut při 200°C, v závislosti na tloušťce panenky. Maso by nemělo být vysušené a uprostřed by mělo zůstat mírně narůžovělé.
2. Brambory nejprve pečlivě umyjeme a necháme uschnout. Poté každou bramboru zabalíme do alobalu, který jsme předem potřeli olivovým olejem. Vložíme je na pekáč do trouby. Doba pečení se pohybuje okolo 30 minut při 200°C. Zhruba 5 minut před koncem pečení alobal otevřeme, aby se na bramborech vytvořila křupavá kůrka. Po dopečení brambory rozkrojíme do kříže a potřeme bylinkovým máslem, které jsme si připravili smícháním másla s čerstvými, nasekanými bylinkami a solí.
Podáváme s dipem z majonézy a utřeného česneku.
Zdroj: Vepřová panenka; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/veprova-panenka-0m [On-line 29.12.2013]
Poslední tip, trik či komentář