- 125 g červené čočky
- 1,2 l zeleninového vývaru
- 350 g očištěné a na kolečka pokrájené mrkve
- 2 oloupané a pokrájené cibule
- 250 g čerstvých nebo loupaných konzervovaných rajčat
- 2 oloupané a nadrobno pokrájené stroužky česneku
- 2 lžíce rostlinného ghí (přepuštěné máslo) nebo oleje
- lžička římského kmínu
- 1 lžička koriandru
- ½ lžičky mleté kurkumy
- ½ lžičky chilli
- 1 lžíce citronové šťáv
- 3 dl mléka
- jogurt, koriandr nebo petrželka na ozdobu
Nasypeme čočku do cedníku a propláchneme ji studenou vodou. Necháme okapat. Do hrnce nalijeme olej nebo ghí a osmahneme cibuli. Přidáme česnek, mrkev a propláchnutou čočku a orestujeme. Zalijeme zeleninovým vývarem a přidáme rajčata. Zmírníme plamen a vaříme pod pokličkou 30 min. Mezitím si na suché pánvi připravíme koření. Celý římský kmín a koriandr pražíme, dokud nezačne vonět. Pak s kurkumou a chilli dáme do hmoždíře a roztlučeme. Do polévky přidáme citronovou šťávu, sůl, koření a mléko. Rozmixujeme tyčovým mixerem, dle potřeby přidáme ještě trochu vývaru a povaříme. Hotovou polévku ozdobíme petrželkou nebo koriandrem a bílým jogurtem.
Zdroj: TV Prima Prostřeno http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/indicka-polevka-v-barve-zapadajiciho-slunce
Poslední tip, trik či komentář