Ingredience
čokoládová pěna:
- smetana ke šlehání – tmavá 100 ml
- smetana ke šlehání – světlá 200 ml
- hořká čokoláda 100 g
- cukr 2 lžíce
- žloutek 2 kusy
- borůvky 1 dávka
domácí zmrzlina:
- mascarpone 1 kus
- smetana ke šlehání – 30% 200 ml
- cukr 2 lžíce
- žloutek 2 kusy
- tmavá čokoláda 100 g
- kůra z 1 citronu 1 dávka
- borůvky 1 dávka
1. Čokoládová pěna: V hrnci uvedeme do varu 100ml třicetiprocentní smetany s cukrem, stáhneme z ohně a přidáme žloutky, nalámanou čokoládu a dobře rozmícháme, necháme vychladnout. Ušleháme šlehačku a opatrně ji vmícháme do studeného čokoládového krému. Pěnu dáme do skleniček a vychladíme. Před podáváním dozdobíme borůvkami.
2. Domácí zmrzlina: Ušleháme dva žloutky s cukrem, přidáme mascarpone, vedle v míse vyšleháme šlehačku do tuha a obě hmoty propojíme. Přidáme najemno nasekanou čokoládu a borůvky. Srnčí hřbet vyložíme potravinářskou folií a zalijeme hmotou, nahoře posypeme borůvkami a dáme vychladit do lednice alespoň na pět hodin. Před podáváním necháme mírně odležet v teple a nakrájíme na tenké plátky.
Zdroj: Čokoládová pěna s borůvkami; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/cokoladova-pena-s-boruvkami [On-line 16.04.2014]
Poslední tip, trik či komentář