Ingredience
- máslo 125 g
- tabulka hořké čokolády 1 kus
- vejce 4 kusy
- sůl 1 špetka
- vanilkový cukr 1 sáček
- krystalový cukr 300 g
- hladká mouka 135 g
- půl kypřícího prášku 1 dávka
- vlašské ořechy 2 hrsti
- rozinky v rumu 4 lžíce
- skořice 1 špetka
- nastrouhaná jablka 2 kusy
- smetana ke šlehání 1 kus
1. Vyšleháme máslo s cukrem a vanilkovým cukrem. Opatrně vmícháme rozpuštěnou zchladlou čokoládu a postupně zašleháváme vejce.
2. Ve větší míse spojíme prosátou mouku se špetkou soli, kypřicím práškem a skořicí. Do mouky přidáme nastrouhaná jablka, rozinky a ořechy tak, aby se vše obalilo v ochucené mouce (při pečení pak tyto tuhé přísady nespadnou na dno). Tuto směs přidáme do čokoládové pěny a velmi dobře promícháme. Těsto nalijeme do vysypané formy (formiček) a pečeme asi 40minut při 170°C. Po vystydnutí zdobíme vyšlehanou šlehačkou (ideálně necháme dobře vychladit).
3. Káva Neapol:Do umleté zrnkové kávy přidáme půl lžičky holandského kakaa a špetku skořice. Směs zalijeme vroucí vodou do tří čtvrtin sklenice a ozdobíme šlehačkou, kterou na závěr posypeme krystalovým cukrem.
Zdroj: Šlehačková TMA; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/slehackova-tma [On-line 24.05.2014]
Poslední tip, trik či komentář