10 porcí
- 600 g velkých bílých fazolí
- 400 g krkovice
- 250 g bůčku
- 2 vykostěná kachní stehna
- 250 g klobásky Toulouse
- kachní sádlo
- 2 mrkve
- 2 cibule
- cca 6 stroužků česneku
- 4 bobkové listy
- 6 hřebíčků
- 2 rajčata
- 4 snítky tymiánu
- voda nebo vývar
- sůl
- 50 ml Armagnacu
- 2 hrsti strouhanky
Fazole přes noc namočíme.
Maso nakrájíme na větší kusy, opečeme na husím sádle a přidáme na silnější kolečka nakrájenou klobásu. Vše po opečení vyjmeme.
Na výpeku po mase opečeme nakrájenou mrkev a jednu cibuli nahrubo, osmahneme, přidáme česnek (asi 4 stroužky), bobkový list, scezené fazole, druhou celou cibuli propíchanou hřebíčky, nakrájená rajčata. Zalijeme vodou nebo vývarem, vrátíme maso s klobásou, osolíme, přidáme větvičku tymiánu, přiklopíme a vaříme asi 45 minut. Poté maso vyjmeme, fazole se zeleninou scedíme, vývar uchováme.
2 stroužky česneku utřeme se solí, přidáme do kachního sádla a vytřeme jím zapékací nádobu. Dno pokryjeme fazolemi se zeleninou, poté navrstvíme maso s klobásou, zalijeme vývarem, Armagnacem, zasypeme strouhankou. Zapékáme při 180 °C, po chvilkách, kdy se spéká strouhanka, krustu narušíme, takto podle tradice opakujeme šestkrát, po sedmé již necháme a podáváme.
Zdroj: Cassoulet; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1438-cassoulet/ [On-line 07.06.2014]
Poslední tip, trik či komentář