Suroviny:
- 250 g celozrnné pšeničné nebo žitné mouky
- 250 ml teplé vody
- 50 g sušených hříbků
- 400 g brambor
- 4 vejce
- cibule
- máslo
- kmín, sůl, pepř
- pažitka
Chlebový kvásek připravíme jednoduchým způsobem. Mouku dobře smícháme s teplou vodou a necháme pod utěrkou na teplém místě alespoň 24 hodin, nejlépe 48 hodin stát. Do jiné nádoby nalijeme půl litru studené vody a do ní den před vařením namočíme houby a kmín.
Vodu z hub (i s houbami) zavaříme asi 10 minut.
Chlebový kvásek postupně zašleháváme do houbového vývaru a necháme společně 20-30 minut provařit.
Oloupané brambory uvaříme do měkka a poté přidáme do polévky.
Na másle orestujeme najemno nakrájenou cibulku do sklovata, přilijeme rozmíchaná vejce a připravíme míchaná vajíčka, nakonec přidáme pažitku. Míchaná vejce vložíme do předehřátých talířů společně s překrájenými bramborami a zalijeme horkou polévkou.
Zdroj: Kyselo z Krkonoš; Teď vaří šéf! – TV Prima http://www.iprima.cz/tedvarisef/ted-vari-sef-recepty-ze-2-dilu [On-line 29.09.2014]
Poslední tip, trik či komentář