Suroviny
- panenka v celku 2 ks
- kulatozrnná rýže 400 g
- šalotka 5 ks
- máslo 150 g
- suché bílé víno 200 ml
- strouhaný parmazán 6 lžic
- mořská sůl dle chuti
- zeleninový vývar dle potřeby
- olivový olej/ máslo na smažení
- míchaný salát (frisée, rukola, polníček atd.)
V hrnci rozpustíme máslo, přidáme nakrájenou šalotku a na mírném ohni ji zpěníme. Přisypeme rýži a mícháme, dokud se nespojí s máslem a cibulkou. Zalijeme vínem, chvíli povaříme, aby vyprchal alkohol, a poté přidáváme vývar po malých částech (cca 1 sběračka). Dusíme na mírném ohni asi 20 minut. Podlijeme vždy, když se tekutina téměř vyvaří.
Poté stáhneme z plotny, přidáme kousek másla, parmazán, osolíme podle potřeby a smícháme dohromady. Risotto bude díky sýru krémovité.
Panenku potřenou olivovým olejem si na grilovací pánvi zatáhneme ze všech stran a dáme dopéct do trouby (na 200stupňů) cca na 10 minut. Poté ji vytáhneme, vložíme do připravené lázně z olivového oleje a případně čerstvých bylinek (tymián, petrželka) a necháme 5 minut odpočívat. Poté nakrájíme – filírujeme– a podáváme společně s risottem a salátkem (který ochutíme solí, pepřem a olivovým olejem).
Zdroj: Filírovaná vepřová panenka, parmazánové risotto; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/filirovana-veprova-panenka-parmazanove-risotto [On-line 12.12.2014]
Poslední tip, trik či komentář