reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Domácí gyros

Suroviny:

  • 3 kuřecí stehenní řízky
  • 3 lžičky směsi koření na gyros nebo viz tip
  • sůl
  • 2 lžíce olivového oleje + trochu na pánev
  • 2 stroužky česneku, oloupané a prolisované

K podávání a na hranolky:

  • 5 velkých brambor
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 menší červené cibule nakrájené na tenké kroužky
  • 3 zralá rajčata (v zimě doporučuji nahradit cherry rajčátky ve větším počtu), pokrájená
  • pár listů ledového salátu, natrhaných na kusy
  • tzatziki – viz následující recept
  • 4 velké placky pita chleba – viz následující recept nebo koupené a prohřáté nasucho na pánvi

 

Den předem pokrájejte maso na nudličky, smíchejte ho s kořením, solí (pozor, v některých směsích koření už bývá přimíchaná, v některých ne…), olejem a drceným česnekem. Zakryjte a nechte uležet. Pokud nemáte čas do druhého dne, klidně dobu uležení zkraťte na minimum, ale přijdete tím o kus dobré chuti a křehkosti masa…

Předtím, než začnete maso opékat, si ještě připravte brambory na hranolky a rozpalte troubu na 200 stupňů.

Oloupejte brambory, nakrájejte je na 1,5–2cm hranolky, namočte na chvíli do studené vody nebo jen opláchněte, aby se vyplavil škrob a pak je osušte. Hranolky promíchejte s olejem a rozložte na plechu vyloženém pečicím papírem. Pečte 30–40 minut dozlatova, jednou je otočte.

Připravte si cibuli, rajčata a salát, tzatziki i pitu, abyste po opečení masa a hranolků měli všechno připravené a mohli rovnou horké podávat.

Asi 10 minut před dopečením hranolků si rozpalte pánev s troškou olivového oleje a opečte naložené maso. S ním můžete opéct i cibuli, ale není to nutné.

Vyndejte hranolky z trouby a osolte je.

Pak už můžete kompletovat.

Z voskového papíru udělejte kornout. Pitu lehce stočte a vložte do kornoutu tak, aby jej vyplnila. Pitu naplňte masem, hranolky a syrovou zeleninou. Navrch dejte tzatziki a okořeňte.

Tip: Maso můžete ochutit dle své chuti mletou sladkou paprikou, oreganem, rozmarýnem, mletým římským kmínem, mletým pepřem a chilli.


Tzatziki
Suroviny:

  • 1 okurka oloupaná a nastrouhaná nahrubo, zbavená co nejvíce vody
  • 1 řecký bílý jogurt, nebo český vykapaný
  • 2 stroužky česneku, prolisované
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Promíchejte okurku s jogurtem a poté přidejte i všechny ostatní ingredience. Důkladně promíchejte. Tzatziki podávejte vychlazené, ale čerstvé, odležení jim nesvědčí.


Domácí pita (řecké chlebové placky)
Suroviny:

  • 250 g hladké mouky + na vál
  • 1 lžičky soli
  • 1/2 vrchovaté lžičky sušeného droždí
  • 1/2 lžičky moučkového cukru
  • 1,5 lžíce olivového oleje + trochu na potření
  • asi 150 ml vlažné vody

Mouku důkladně promíchejte se solí, droždím a cukrem. Vmíchejte olivový olej a pak po částech vodu.

Těsto nejprve zpracovávejte vařečkou a pak rukama tak dlouho, dokud nevznikne koule hladké, v podstatě trošku “gumové” konzistence. Nechte ho odpočívat cca půl hodiny v teple – mírně nakyne, ale nijak moc (což je správně – placky nemají být příliš nadýchané, jen lehce, jsou droždím jen mírně nadzvednuté).

Po půlhodině těsto rozdělte na 4 díly, každý z nich na pomoučené desce vyválejte na placku velikosti pánve, a každou pitu zvlášť pak opékejte nasucho na pánvi. Po každé straně by se měla opékat tak 4 minuty – poté už bude mít typické hnědé fleky.

Hned po upečení každou placku potřete mašlovačkou z obou stran olivovým olejem (bude se vám pak lépe ohýbat do kornoutu) a před použitím všechny placky skladujte ve sloupci na sobě, bez přístupu vzduchu – přikryté, aby zůstaly vláčné a neztvrdly.

Každopádně placky jezte co nejdříve po upečení, ještě teplé jsou nejlepší.

Zdroj: Domácí gyros; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/recepty-s-vuni-leta-od-karoliny-domaci-kucharky  [On-line 28.02.2015]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.