Suroviny:
- cca 400 ml sklenice višní v rumu
- 250 g dlouhých cukrářských piškotů
- šálek silné kávy – asi 150 ml
- 250 g mascarpone
- 200 g kysané smetany
- 200 g smetany na šlehání
- 60 g moučkového cukru
- kakao holandského typu na poprášení
Připravte si hezkou porcelánovou nebo skleněnou nádobu nejlépe s obdélníkovým dnem a s dostatečnou výškou.
Slijte višně a nechte je okapat v cedníku. Pokud nejsou vypeckované, vypeckujte je.
Rum uschovejte ve sklenici.
V míse rozmíchejte kysanou smetanu s cukrem a lehce metličkou vmíchejte mascarpone. Nakonec přidejte ušlehanou smetanu.
Do ploché misky dejte kávu a rum z višní dle chuti. Postupně jeden po druhém smočte z obou stran v kávě s rumem piškoty a pokládejte je vedle sebe na dno připravené nádoby, tak aby jste vyložili její dno zhruba polovinou piškotů. Zbylé budou na druhé patro.
Na vrstvu piškotů v nádobě natřete polovinu krému, tak aby krém byl rovnoměrně rozetřený. Neroztírejte krém až k okrajům misky, nechte boky tiramisu „neomítnuté“.
Vrstvu krému posázejte višněmi – musí být dobře okapané.
Pak pokračujte zbytkem piškotů, které opět namočíte v kávě s rumem a ně v další vrstvě rozetřete zbylý krém.
Tiramisu dejte na noc do chladničky, aby mohlo dobře ztuhnout a chutě se proležely. Před podáváním poprašte přes sítko kakaem a nechte ho ještě chvíli zvlhnout.
Zdroj: Višňové tiramisu; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/recepty-s-vuni-leta-od-karoliny-domaci-kucharky [On-line 28.02.2015]
Poslední tip, trik či komentář