Potřebujeme:
- 1 kg čerstvých mořských ryb (jazyk mořský, vlk mořský, parmice nachová, tygří kreveta ocásky),
- 200 g kořenové zeleniny nakrájené na kostičky,
- 4 stroužky nasekaného česneku,
- 1 menší bulvu fenyklu nakrájenou na plátky,
- 1 cibuli nakrájenou nahrubo,
- 1 pórek nakrájený na kolečka,
- 1 lžíci rajčatového protlaku,
- 100 ml olivového oleje,
- bílé víno,
- bouquet garni (svazek z 1 bobkového listu, 2 snítek tymiánu, 3 snítek petrželky, 2 snítek bazalky, kousku pomerančové kůry) + tymián a bazalku navíc,
- šafrán,
- sůl a pepř,
- tousty a omáčku rouille
Na vývar opékejte na zbylém oleji zvolna asi 5 minut zeleninu. Vmíchejte česnek, fenykl i rybí odkrojky a dále opékejte 3 –5 minut. Přidejte protlak, bouquet garni a šafrán. Zalijete vínem a nechte vyvařit. Přilijte studený rybí vývar, a to tolik, aby bylo vše ponořené. Zvyšte plamen, přiveďte k varu a zprudka vařte asi pět minut. Seberte pěnu. Ztlumte oheň a zvolna vařte 60 minut. Poté vývar přeceďte přes husté síto a částečně propasírujte. Přiveďte znovu k varu a dochuťte solí a pepřem. Ztlumte oheň a začněte vkládat ryby. Do vývaru vsypte misku s tužšími kousky, asi 8 –10 minut povařte, pak vložte jemnější maso a vařte ještě asi 5 minut. Pokud se ryby do polévky nevejdou tak, aby byly ponořené, vařte je na etapy. Do talířů navršte ryby, zalije polévkou a podávejte s tousty a s omáčkou rouille.
Zdroj: Bouillabaisse; TV Nova Tescoma s chutí http://tescoma.nova.cz/clanek/novinky/novy-dil-bouillabaisse-17-3-2015.html [On-line 18.03.2015]
Poslední tip, trik či komentář