Potřebujeme:
Na těsto:
- 50 g másla
- 560 g hladké mouky
- 300 g moučkového cukru
- 3 lžíce medu
- 1 lžíci rumu
- 1 lžíci jedlé sody
- 1 lžíci perníkového koření
- 3 ks vejce
Bílková poleva na zdobení:
- 1 bílek
- 150 g moučkového cukru
- 1 lžičku citronové šťávy
- potravinářskou barvu
Máslo nakrájíme na malé kousky, přidáme prosátou mouku s moučkovým cukrem, med, rum, sodu, koření, vejce. Všechny suroviny smícháme a řádně propracujeme na tuhé těsto, které necháme 2 dny v chladu odležet.
Odleželé těsto rozválíme na plát silný 3 až 4 mm a vykrájíme z něj velikonoční tvary. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C 20 minut. Po upečení ihned potřeme rozšlehaným vejcem, necháme krátce vychladnout na plechu a pak přendáme na kovovou mřížku. Ozdobíme polevou a necháme zaschnout.
Zdroj: Velikonoční perníčky; TV Nova Tescoma s chutí http://tescoma.nova.cz/clanek/novinky/novy-dil-velikonocni-pernicky-25-3-2015.html [On-line 25.03.2015]
Poslední tip, trik či komentář