Suroviny
Telecí kýta:
- telecí kýta 1 kg
- cibule 1 ks
- červené víno 200 ml
- rajčatový protlak 1 lžíce
- sůl
- pepř
- mouka na zahuštění
- cukr dle potřeby
Bramborové noky:
- brambory 1 kg
- sůl
- hrubá mouka 300 g
- vejce 1-2 ks
Na oleji si orestujeme do zlatova cibuli, pak vložíme plátky masa, které osmahneme deset minut po obou stranách, aby se zatáhlo. Přilijeme víno, přidáme lžíci rajčatového protlaku, sůl, pepř, zavaříme cca 10 -15 minut, aby se vyvařil alkohol. Dolijeme vodou a dusíme doměkka, poté lehce zahustíme jíškou nebo škrobem. Dle chuti dosolíme, opepříme, v případě potřeby dosladíme.
Bramborové noky: Uvařené, vychladlé brambory oloupeme a nastrouháme najemno. Přidáme vejce, sůl a hrubou mouku. Vypracujeme těsto, které nesmí lepit. Z těsta vytvoříme váleček, ze kterého ukrajujeme malé kousky a tvoříme nočky, které vaříme ve vroucí osolené vodě, dokud nevyplavou. Zamícháme ode dna a opatrně vyndáme nebo scedíme. Hned podáváme s omáčkou.
Zdroj: Telecí kýta na víně, bramborové noky; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/teleci-kyta-na-vine-bramborove-noky [On-line 08.04.2015]
Poslední tip, trik či komentář