Suroviny
- máslo 250 g
- kuřecí nebo kachní játra 500 g
- cibule 1 ks
- drůbeží vývar 200 ml
- bílé víno 120 ml
- provensálské koření 1-2 lžičky
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- smetana ke šlehání 100 ml
- šalvějové lístky na ozdobu
Domácí bagetka:
- hladká mouka 500 g
- droždí 1 kostka
- teplá voda dle potřeby
- sůl 1 lžička
- cukr 1 špetka
Paštika: Očistíme játra a pokrájíme je na menší kousky. V pánvi na dvou lžících másla zpěníme cibuli. Přidáme játra, mícháme, až zesvětlají a zatáhnou se. Zalijeme vývarem a vínem.Osolíme, opepříme, posypeme provensálskými bylinkami, přiklopíme a vaříme 10–15 minut doměkka. Játra by měla být nejméně do poloviny ponořená v tekutině. Vypneme a vlijeme do hlubší nádoby s plochým dnem. Přidáme pokrájené změklé máslo a mixujeme tyčovým mixérem dohladka. Přidáme tolik smetany, aby směs měla konzistenci hustší omáčky. Ochutnáme, případně dosolíme a opepříme – paštika by měla být lehce přesolená. Rozdělíme do nádobek. Rozehřejeme 50 g másla se šalvějí a povrch každé porce zalijeme máslem. Zakryjeme potravinovou fólií nebo víčkem a necháme dobře vychladit a ztuhnout.
Domácí bagetka: Z mouky, teplé vody, soli, špetky cukru a rozdrobeného droždí dobře uhněteme kynuté těsto, které necháme na teple vykynout. Vyválíme z něj dlouhé bagetky, které dáme do trouby vyhřáté na 180 stupňů a upečeme dozlatova.
Zdroj: Drůbeží paštika s bagetkou; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/drubezi-pastika-s-bagetkou [On-line 22.05.2015]
Poslední tip, trik či komentář