Suroviny:
- 400 g hladké mouky
- 20 g droždí
- 1 lžička cukru
- 200 ml vlažné vody
- 1 vrchovatá lžička soli
- 200 g dýňového pyré
- 2 hrsti vlašských ořechů
- 2 hrsti dýňového semínka
- slaná voda na potření
Mouku přesejeme do mísy, uděláme důlek, do důlku rozdrobíme droždí, přidáme cukr, zalijeme vlažnou vodou, mísu přikryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek.
Když kvásek vyběhne, vmícháme dýňové pyré, nahrubo rozdrcené vlašské ořechy a dýňová semínka (část ponecháme na posypání). Vypracujeme těsto, poprášíme moukou a necháme v utěrkou zakryté míse hodinu kynout, během kynutí promísíme.
Poté přendáme do chlebové formy vyložené pečicím papírem, potřeme slanou vodou, posypeme dýňovým semínkem a necháme ještě 20 minut kynout a poté pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C asi 45−60 minut.
Pozn.: dýňové pyré připravíme tak, že slupky a semen zbavenou dýni (druh hokaido se nemusí loupat) nakrájíme na kostky, zalijeme vodou, osolíme, přidáme trochu oleje a vaříme doměkka. Přebytečnou vodu slijeme a rozmixujeme.
Zdroj: Dýňový chléb; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1623-dynovy-chleb/ [On-line 28.09.2015]
Poslední tip, trik či komentář