4 porce
- 800 g brambor uvařených ve slupce
- 50 g sušených švestek
- 1 vejce
- sůl
- asi 200 g polohrubé mouky
- 2 lžíce mléka
- mletý pepř
- sádlo na opékání
Brambory uvaříme den předem.
Brambory oloupeme a najemno nastrouháme, smícháme s na nudličky nakrájenými švestkami, vejcem, asi 2 lžičkami soli, polohrubou moukou, mlékem a mletým pepřem.
Vše zpracujeme v těsto, které má mít hustotu mezi těstem na bramborové knedlíky a bramborák.
V pánvi rozpustíme sádlo a pomocí lžíce tvarujeme placky a opékáme z obou stran.
Sejkory podáváme se švestkovou omáčkou.
Švestková omáčka
- 1 lžíce sádla
- 10 sušených švestek
- 200 ml červeného vína
- 2 lžíce švestkových povidel
Na lžíci sádla opečeme sušené švestky, když se rozvoní, podlijeme je vínem, necháme zredukovat, vmícháme švestková povidla, krátce povaříme a servírujeme.
Zdroj: Podkrkonošské sejkory se švestkovou omáčkou; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1626-podkrkonosske-sejkory-se-svestkovou-omackou/ [On-line 03.10.2015]
Poslední tip, trik či komentář