Suroviny na 20 košíčků:
- 150 g hladké mouky
- 40 g moučkového cukru
- špetka soli
- 1 lžička nastrouhané citronové kůry
- 120 g másla, vychlazeného
- 1 žloutek
- po 20 kouscích čerstvých lesních plodů – maliny, ostružiny, jahody, + asi 150 g borůvek – v misce
- lístky meduňky a máty na ozdobu, nemusí být
Na krém:
- 400 ml plnotučného mléka
- 30 g krupicového cukru
- 1 sáček vanilkového pudinku v prášku
- 1 vanilkový lusk
- 80 g změklého másla
- 2 lžíce citronové šťávy
Mouku a cukr prosijte do mísy a promíchejte se špetkou soli a jemně nastrouhanou citronovou kůrou. Do této směsi nakrájejte máslo, rozsekejte ho příborovým nožem na malé kousky a pak přidejte žloutek a vypracujte hladké těsto. Zformujte ho do koule a zabalte do potravinové fólie. Dejte odležet na půl hodiny do chladničky..
Troubu předehřejte na 180°C. Z těsta odkrajujte kousky velikosti cca vlašského ořechu a každý kousek vtlačte do košíčkové formičky a těstem rovnoměrně pokryjte celou formičku – dno, stěny i všechny záhyby. Naplněné formičky naskládejte na plech a pečte cca 15 minut dozlatova. Pak nechte košíčky několik minut stát a vyklepněte je opatrně z formiček. Než je budete plnit, nechte je úplně vychladnout.
Z mléka, vanilkové dřeně vyškrábnuté z rozpůleného vanilkového lusku, poloviny cukru a pudinkového prášku uvařte za stálého míchání hustý pudink. Odstavte z plamene, chvilku počkejte a občas pudink promíchejte a do ještě teplého pudinku metličkouzašlehejte vyškrábnutou vanilkovou dřeň z podélně rozpůleného vanilkového lusku, máslo a zbytek cukru. Až krém úplně vychladne, znovu ho prošlehejte dohladka a zašlehejte citronovou šťávu. Pokud je pudink hodně ztuhlý a nedaří se vám vyšlehat krém dohladka, klidně si pomozte mixérem. Hladký krém přendejte do zdobící sáčku s širší hvězdicovou trubičkou a krémem naplňte košíčky. Nakonec krém ozdobte ovocem a košíčky dejte chladit cca na 2 hodiny do chladničky.
Prima tip: Pokud budete připravovat větší množství košíčků a budete je připravovat dopředu či budou někde déle stát, přeleštěte ovoce želatinou. Ovoce potřete štětečkem nebo mašlovačkou vlahou želatinou ( použijte dortovou želatinu v sáčku a připravte ji podle návodu na obalu). Povrch neoschne a ovoce se bude krásně lesknout, Jinak je snězte jen tak.
Zdroj: Košíčky s ovocem a citronovým krémem; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/rozmanite-chute-babiho-leta-podle-karoliny-domaci-kucharky [On-line 07.10.2015]
Poslední tip, trik či komentář