reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Domácí hamburgery – telecí a z červené řepy se šalvějí

Suroviny
Bulky:

  • hladká mouka 275 g
  • vlažná voda 170 ml
  • rostlinný olej 20 ml
  • čerstvé droždí 20 g
  • cukr krupice 1,5 lžičky
  • sůl 2 lžičky
  • vejce 1 ks
  • sezamová nebo slunečnicová semínka

Telecí burger:

  • telecí zadní maso 700 g
  • petrželová nať 1 lžcíe
  • dijonská hořčice 0,5 lžíce
  • česnek 1 stroužek
  • žloutek 1 ks
  • hrubozrnná sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • olivový olej
  • sýr 5 plátků
  • zelenina
  • dresink

Řepový burger:

  • nastrouhaná červená řepa 550 g
  • cibule 1 ks
  • česnek 2 stroužky
  • ovesné vločky 180 g
  • strouhaný sýr 200 g
  • olivový olej 2 lžíce
  • vejce 2 ks
  • sůl
  • pepř
  • šalvěj 4 lístky

Na dokončení:

  • salát
  • dresink (bílý jogurt, česnek, olivový olej, sůl)

Bulky: ve větší míse smícháme mouku se solí. Droždí rozdrolíme do hrnku, vymícháme s cukrem do tekuté formy a přidáme 10 ml vlažné vody.Ke zbytku vlažné vody přilejeme olej. Vejce rozkvedláme, polovinu přilejeme k vodě a oleji, druhou polovinu necháme v hrnečku, přimícháme trochu studené vody a dáme do lednice – před pečením použijeme na potření.Jakmile vzejde kvásek z droždí, smícháme tekuté složky s moukou a intenzivně tři minuty hněteme vařečkou. Vyklopíme na pomoučený vál a ještě alespoň minutu prohněteme ručně. Vrátíme zpět do mísy, přikryjeme a dáme na teplé místo kynout – 45 minut. Pak těsto vyklopíme, prohněteme a rozdělíme na kusy. Tvar bulky vytvarujeme tak, že si těsto roztáhneme do tvaru čtverce a rohy přehneme dovnitř, bulku pak již jen v ruce dotvarujeme. Bulky klademe na pečicí papír a ještě 20 minut je necháme kynout. Troubu si předehřejeme na 200°C, bulky potřeme vejcem s vodou a posypeme libovolnými semínky.Pečeme 13-15 minut, bulky musí zezlátnout.

Telecí burger: maso nahrubo nameleme. Přidáme veškeré ingredience do mísy, prozatím lehce osolíme a opepříme a důkladně promícháme. Ochutnáme a podle potřeby můžeme dosolit či opepřit. Zlehka vytvarujeme pět porcí (pokud děláme pro děti, můžeme zvolit více menších porcí). Do každého uděláme malý důlek, dáme na půl hodiny do lednice.Hamburgery grilujeme (např. v troubě). Před samotným grilováním necháme maso pět minut venku z lednice. Na plech dáme pečicí papír, vložíme maso, lehce potřeme olivovým olejem a pečeme v předem vyhřáté troubě (funkce gril) vždy 8-10 minut z každé strany. Na závěr přidáme na minutu plátek zvoleného sýra nebo si vše (s libovolnou zeleninou a dresinkem) naskládáme do bulky a dáme zapéct celkově.

Řepový burger: červenou řepu okrájíme a na hrubém struhadle nastrouháme. Stejně tak postupujeme s cibulí a česnek vymačkáme. Přidáme olivový olej, vejce, vločky a promícháme. Sýr strouháme na jemnějším struhadle, přidáme ke směsi. Lehce osolíme a opepříme, promícháme. Dáme na 30 minut odpočinout – není nutné dávat do lednice, jde o to, aby ovesné vločky nasákly vodu z řepy (pokud je směs hodně vodnatá z řepy, přidáme vločky).Z hmoty tvarujeme malé bochníčky, dáme na plech s pečicím papírem a pečeme v troubě s funkcí gril nebo přímo na grilu – z obou stran zhruba 12 minut.

Zdroj: Domácí hamburgery – telecí a z červené řepy se šalvějí; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/domaci-hamburgery-teleci-z-cervene-repy-se-salveji  [On-line 31.10.2015]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.