Suroviny
Těsto:
- haldká mouka 250 g
- máslo 100 g
- vejce 1 ks
- voda 3 lžíce
- sůl 1 lžička
Náplň:
- cuketa 1 ks
- pórek 1 ks
- rajčata 3 ks
- smetana 200 ml
- vejce 2 ks
- sůl
- koření dle chuti
- kus sýra na zapečení
Dip:
- lučina 1 ks
- zakysaná smetana 1 ks
- bílý jogurt 1 ks
- česnek 3 stroužky
- sůl
- pažitka
Přísady na těsto smícháme a necháme aso půl hodiny odležet v lednici. Pórek a cuketu nakrájíme, orestujeme na oleji a necháme zchladnout.Smetanu vlijeme do mísy, přidáme vejce, sůl, koření a prošleháme.Koláčovou formu vymažeme a mírně vysypeme strouhankou.Těsto vyválíme a vložíme do kulaté formy tak, aby okraje byly až nahoru, propícháme vidličkou a předpečeme v troubě cca 10-15 minut.
Na těsto poté dáme zeleninu a nalijeme směs, dozdobíme rajčaty, popř. šunkou a pečeme ve středně vyhřáté troubě přibližně 30 minut, před dopečením posypeme nastrouhaným tučnějším výraznějším sýrem.
Koláč podáváme teplý, vlažný nebo studený s dipem, který si připravíme tak, že smícháme žervé a zakysanou smetanu. Přidáme trochu olivového oleje a ušlehánme. Podle konzistence přidáváme bílý jogurt až do požadované hustoty. Nakonec přidáme prolisovaný česnek, nadrobno nasekanou pažitku a sůl, případně další oblíbené koření. Dip necháme přikrytý uležet v lednici.
Zdroj: Zeleninový koláč, dip; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/zeleninovy-kolac-dip [On-line 14.11.2015]
Poslední tip, trik či komentář