Suroviny
- vepřová panenka 1 kg
- brambory 750 g
- mražený sekaný špenát 800 g
- sýr Niva 250 g
- mléko 500 ml
- máslo 50 g
- hladká mouka 25 g
- smetana na vaření 100 ml
- česnek 4 stroužky
- sůl
- pepř
- muškátový oříšek 1 špetka
- grilovací koření
- sádlo
Brambory umyjeme, nakrájíme na středně silná kolečka, vyskládáme do pekáče, aby se nepřekrývaly, a dáme péct na 200°C.Po čtvrt hodině je okořeníme pomocí olivového oleje a směsi grilovacího koření. Pečeme dál, dokud nezměknou a nezezlátnou.
Špenát necháme rozpouštět v kastrolu při mírné teplotě. Když je tekutý, přidáme česnek a vlijeme smetanu smíchanou s moukou. Mícháme do zhoustnutí a dochutíme.
Sýrová omáčka: v hrnci rozpustíme máslo, přidáme mouku a usmažíme jíšku. Přilijeme chladné mléko a mícháme metličkou, aby se nevytvořily hrudky. Pak přidáváme po menších kouskách (nebo nastrouhaný) sýr a stále mícháme, dokud není omáčka hladká. Osolíme, opepříme a nastrouhámetrošku muškátového oříšku.
Panenku si nakrájíme na medailónky, které naklepeme dlaní a opečeme je na rozpáleném sádle z obou stran, maximálně deset minut. Dochutíme solí a pepřem až když je maso hotové.
Zdroj: Vepřová panenka s pečeným bramborem, špenátem a sýrovou omáčkou; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/veprova-panenka-s-pecenym-bramborem-spenatem-syrovou-omackou [On-line 28.11.2015]
Poslední tip, trik či komentář