- 1 kg králíka
- 1 kg vepřové plece
- česnek
- cibule
- sůl
- kmín
- hladká mouka
- 2 kg červeného zelí (hlávka)
- 0,5 kg cibule
- 3 lžíce oleje
- 4 lžíce octa
- 3 větší jablka
- 4 ks bobkového listu
- 4 kyselé okurky
- 10 dkg slaniny
- 4 dl červeného vína nebo vody
- pepř celý
- nové koření
- cukr
- 1 kg vařených brambor
- 2 vejce
- 10 dkg krupice
- 30 dkg polohrubé mouky
- 10 dkg hrubé mouky
- trocha solamylu
Pečený králík a vepřová pečeně
Maso umyjeme, nasolíme, očesnekujeme a dáme péct s trochou tuku. Když je napůl měkké, přidáme nakrájenou cibuli a dopečeme. Pak vyjmeme, šťávu scedíme a zaprášíme trochou mouky.
Bramborový knedlík
Den předem uvařené brambory oloupeme, pomeleme na masovém mlýnku, přidáme mouku, sůl, vejce, krupici, solamyl a vypracujeme těsto. Uděláme si váleček a nakrájíme ho na kousky, které vhazujeme do vroucí vody. Když vyplavou k hladině, ztlumíme plamen a vaříme dalších zhruba 10 minut. Poté vytáhneme knedlíky sítkem a opláchneme v teplé vodě. Necháme je okapat.
Dušené modré zelí
Zelí nakrájíme. Do hrnce dáme slaninu, olej, cibuli. Postupně přidáváme zelí a zbytek surovin včetně vína, cukru a soli. Podle potřeby doléváme vodu, aby se zelí nepřipálilo. Dusíme pod pokličkou, dokud zelí nezměkne. Dochutit si je musí každý sám.
Zdroj: Prostřeno iprima TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/peceny-kralik-veprova-pecene
Poslední tip, trik či komentář