4−6 porcí
- 400 g hovězího pupku
- směs koření (semínka koriandru a hořčice, nové koření, bobkový list, mletý zázvor, chilli paprička, paprika sladká mletá)
- sůl
- olej
Hovězí pupek naporcujeme na čtyři plátky, osolíme, promneme se směsí nadrceného koření a s olejem, necháme odležet.
Na rozpálené pánvi opékáme maso z obou stran dorůžova. Na středu by mělo zůstat šťavnaté. Maso krájíme na tenké plátky, podáváme na briošce s remuládou a okurkovým relishem – postupy přípravy viz níže.
Remuláda
- 1 vejce vařené natvrdo
- 1 kyselá okurka
- 2 ančovičky
- 4 ks kaparů (bobule se stopkou)
- snítka estragonu
- 1 lžíce pažitky
- 2 lžičky dijonské hořčice
- 4 vrchovaté lžíce majonézy
- mletý pepř
- sůl
Vejce nahrubo nasekáme, nadrobno nakrájíme okurku, ančovičky, kapary, estragon, pažitku a vše smícháme s dijonskou hořčicí, majonézou, ochutíme mletým pepřem a solí.
Okurkový relish
- 2 větší kyselé okurky
- ¼ cibule
- 8 malých nakládaných cibulek
- 1 lžička dijonské hořčice
- sůl
Okurky, cibuli a cibulky nakrájíme nadrobno, smícháme s hořčicí, trošku osolíme.
Briošky
dávka na cca 8 porcí
- 10 g droždí
- 1 lžíce cukru
- 250 ml mléka
- 125 g másla
- 1 vejce
- 500 g hladké mouky
- špetka kypřicího prášku
- sůl
- žloutek na pomazání
Droždí rozmícháme s cukrem, přilijeme trochu vlažného mléka, zaprášíme moukou a necháme vyběhnout kvásek (ale není to nutné). Poté smícháme s přepuštěným máslem, vejcem, prosátou moukou, kypřicím práškem a solí. Vypracujeme hladké těsto, které se nelepí na stěny mísy. Necháme kynout hodinu, během kynutí promísíme. Těsto rovnoměrně rozprostřeme do pekáčku vyloženého pečicím papírem nebo vymazaného máslem a vysypaného moukou, necháme 15 minut vykynout, pomažeme žloutkem a pečeme ve vyhřáté troubě na 160 °C 20−30 minut.
Po upečení necháme zchladnout a krájíme na čtverce nebo obdélníky.
Zdroj: Pastrami; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1680-pastrami/ [On-line 12.03.2016]
Poslední tip, trik či komentář