Suroviny
- telecí líčka 500 g
- slanina 100 g
- žampiony 100 g
- mrkev 1 kus
- řapíkatý celer 1 kus
- cibule 2 kusy
- česnek 1 kus
- hovězí vývar 1 litr
- kvalitní bílé víno půl litru
- rozmarýn, tymián a jiné bylinky
- mouka
- máslo
- olej
- sůl
- pepř
Bramborová kaše:
- moučné brambory 1 kg
- mléko 200 ml
- smetana 125 ml
- máslo 50 g
- strouhaný muškátový oříšek
- žloutek
- sůl
Líčka očistíme a nakrájíme na větší kusy. Osolíme, opepříme, obalíme v mouce a opečeme na oleji dozlatova.
Maso vyjmeme, na výpeku opečeme slaninu, kořenovou zeleninu a cibuli dohněda, zalijeme vínem a vývarem a vložíme zpět opečená líčka.
Přidáme bylinky, osolíme, opepříme a dusíme asi hodinu. Měkká líčka vyjmeme a šťávu zredukujeme, procedíme a nalijeme na líčka.
Zbytek kořenové zeleniny a žampiony nakrájíme na kostky a na másle opečeme.
Podáváme s kaší.
Bramborová kaše
Brambory oloupeme, pokrájíme na menší kousky, zalijeme mlékem s máslem a pozvolna vaříme pod bodem varu asi 20 min.
Teplota by neměla přesáhnout 85 C.
Tekutinu slijeme a ještě horké brambory propasírujeme nebo rozšťoucháme.
Přidáme mléko z vaření a prohřátou smetanu, žloutek osolíme a lehce vyšleháme.
Zdroj: Telecí líčka se žampiony; Ohnivý kuře – TV Prima http://web.iprima.cz/kure/recepty/teleci-licka-se-zampiony [On-line 13.04.2016]
Poslední tip, trik či komentář