Suroviny:
- 1 kg vepřové pečeně
- 100 ml vody
- 25 g rychlosoli
Ve vodě rozpustíme rychlosůl a pomocí injekční stříkačky vpravíme lák do vepřové pečeně. Zakryté maso dáme na dva dny do lednice odležet. Během této doby maso několikrát obrátíme.
Odleželé maso vložíme do šunkové formy, dobře uzavřeme a vložíme do vodní lázně. Prvních 5 minut zaváříme při 100 °C, poté zchladíme na 85 °C a dusíme 1 hodinu.
Dušenou šunku ještě ve formě zchladíme a ponecháme 5−10 hodin v lednici. Po této době je šunka připravená k servírování.
Zdroj: Domácí šunka; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1699-domaci-sunka/ [On-line 23.04.2016]
Poslední tip, trik či komentář