Suroviny
- eidamská cihla 30% 300 g
- vejce uvařené natvrdo 3 ks
- strouhaný nebo tavený sýr 3-4 ks
- šunka nebo šunkový salám 4-5 plátků
- naložená kapie
- máslo kousek
- cibule 1 ks
domácí houstičky:
- hladká mouka 500 g
- olej 2 lžíce
- mléko 1 hrnek
- droždí
- vejce 1 ks
- sůl 1 lžička
Z plátků sýra vytvoříme na pečicím papíru plát, který se jemně překrývá v okrajích. V horké troubě sýr roztavíme. Nebo můžeme sýr nechat roztavit v horké vodě a v mikrotenovém sáčku, pak ho vyklopit na desku a rozválet. Pak si připravíme náplň. Cibulku nakrájíme najemno a smícháme ji s ostatními ingrediencemi: povoleným máslem a taveným sýrem na pomazánku. Vychladlý sýrový plát rovnoměrně potřeme pomazánkou, přidáme pokrájená vajíčka a plátky naložené nebo pečené kapie a zabalíme roládu, kterou necháme ztuhnout v ledničce. Podáváme s domácím pečivem.
Na domácí houstičky si dáme do robotu půl kila hladké mouky a k tomu přilijeme kvásek, který jsme si připravili z teplého mléka a rozemnutého droždí s cukrem. Necháme dobře propracovat s olejem a lžičkou soli. Z těsta upleteme houstičky, které necháme v teple asi dvacet minut vykynout a pak je potřeme vajíčkem, posypeme a kmínem a upečeme do zlatova v troubě.
Zdroj: Sýrová roláda, domácí pečivo; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/syrova-rolada-domaci-pecivo [On-line 29.04.2016]
Poslední tip, trik či komentář